Дубай потъна под вода, десетки наши сънародници са блокирани там. У

...
Дубай потъна под вода, десетки наши сънародници са блокирани там. У
Коментари Харесай

Известен наш синоптик каза защо Дубай се е наводнил

Дубай потъна под вода, десетки наши сънародници са блокирани там. У нас от рекордните 30 градуса температурите паднаха двойно.

" След като тези вихри, които донесоха интензивни дъждове в този регион, минаха, към този момент тези превалявания ще бъдат история. Може да се направи един извод, че канализациите не са вярно направени. Канализациите в огромните градове и мегаполисите би трябвало да се преценяват с превалявания сред 70 и 100 години обратно, някъде към 3 климатични интервали ", каза синоптикът Петър Янков в студиото на " България заран ".

Той разясни, че всеки климатичен интервал е с дълготрайност към 30 години.

" Канализациите би трябвало да бъдат съобразени с оптималните превалявания в подобен интервал. Няма човешки фактор в тези феномени. При такива опити за " засяване на облаци ", несъмнено, при подобаващи метеорологични условия, съм взел участие през 1986 година. Правят се такива опити, само че към този момент опитите са на приблизително равнище, да не кажа плачевно. Такива опити в Европейски Съюз прави Франция, другите страни са с по-малко бюджети и вършат по-малко опити ", добави Янков за Bulgaria ON AIR.

Такива климатични феномени в ОАЕ се случват приблизително на 70 години.

" Подобни наводнения има и в Западна Европа. В София при Орлов мост, в случай че има превалявания над 10 литра на квадратен метър, 100% Орлов мост ще бъде затворен. Тези проблеми си съществуват в огромните градове и са разследване от огромното застрояване и изоставянето в построяването на канализации ", безапелационен е синоптикът.

По думите му днес температурите в София ще доближат 10 градуса.

" В петък и събота температурите ще се задържат към 13°-14°, само че в неделя ще се намалят. На Балканите от северозапад бързо се пренасяше студен въздух, той сега отминава и последователно ще се затопля. В събота и неделя ще ни обхване нова вълна, която ще е в северните и централните елементи от Балканския полуостров. В обитаемоте места температурите ще са сред 10 и 15 градуса ", обясни Петър Янков.

В неделя София ще бъде най-хладната балканска столица - оптималната температура от 10°.

" Ще има и превалявания от дъжд, по-интензивни ще са в западните региони, само че по планините дъждът ще минава в сняг. От понеделник стартира тридневен интервал на по-стабилно време и последователно покачване на температурите, те ще са сред 15 и 20 градуса в обитаемоте места. В сряда и четвъртък стартират превалявания, като в четвъртък ще са по-интензивни в южните региони. Там условия и за по-силни гръмотевични стихии ", добави Янков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР